Sobirania alimentària

  • Notícies
  • 2 abril, 2020
  • 0

La importància de comprar directe al pagès per a millorar el nostre entorn i la nostra salut

Fa poc, en una entrevista a la televisió, l’especialista en incendis forestals del cos de bombers ens avisava que el que ha passat a Australià podria passar a Catalunya, i que l’única manera de reduir els efectes d’aquest nou tipus d’incendis, lligats al canvi climàtic, era recuperant el paisatge en mosaic i el pagès local que el mantenia. Però aquest no és l’únic problema de la pèrdua continuada de pagesia que ha patit el nostre territori al llarg dels darrers 40 anys. L’abandó del camp té efectes ambientals, econòmics i socials importants per a tots nosaltres dels quals moltes vegades no en som conscients.

Si hem de triar un efecte d’aquesta pèrdua de pagesia, potser és la pèrdua de sobirania alimentaria el que sintetitza més tots els altres efectes. Una societat sense sobiraniadepèn de la producció que ve de lluny, i és una societat vulnerable, sobretot en situacions de crisi. A més els aliments que mengem són la nostra manera de relacionar-nos amb l’entorn i amb el planeta. Quan no sabem d’on venen aquests aliments perdem aquesta relació. No sabem on s’han produït, com s’han produït, ni qui els ha produït. No sabem quina qualitat tenen aquests aliments i l’única manera que tenim per saber-ho, una mica, és confiar en algun segell de qualitat dels diferents que ofereix el mercat (com per exemple el segell ecològic). En definitiva no sabem quin impacte té la nostra compra en el territori, i tampoc sabem, o sabem molt poc, quin impacte tenen en la nostre salut .

pollastres_pastura
L’Edurne amb els pollastres de pastura de Planeses de Sant Ferriol. La Garrotxa, març de 2019.

Quan comprem directament al pagès coneixem la persona i el paisatge on s’han produït els aliments que mengem. Podem visitar la granja i visualitzar el paisatge que estem contribuint a conservar cada vegada que mengem. Podem parlar amb el pagès, preguntar-li sobre les coses que ens preocupen, sobre la manera en que es produeixen els aliments que estem menjant. S’estableix una relació entre productor i consumidor que pot ajudar-nos a crear compromisos per avançar capa una manera de produir més sostenible.

A Planeses som pagesos. Hem recuperat una finca abandonada a prop de Besalú. Hi produïm pollastre, ous, vaca de llet i de carn, conills, horta (i ara estem començant a plantar fruiters), tot amb el certificat ecològic. Sempre estem oberts a rebre’t per ensenyar-te com treballem i que puguis gaudir del tros de paisatge que cuidem (però avisa’ns perquè sinó ens agafaràs treballant perquè tenim molta feina!). Per a que puguis gaudir de manera fàcil de tots els nostres productes hem obert una botiga a Banyoles. A més també hi trobaràs productes ecològics d’altres companys que també estan treballant per a recuperar la feina del pagès a casa nostra (també són projectes que pots visitar!). Volem que per a tu sigui més fàcil poder fer una compra ecològica i de pagesos locals, darrera dels quals hi ha unes persones i uns paisatges que pot conèixer.

En propers escrits t’explicarem què fem a Planeses per a lluitar contra el canvi climàtic, per conservar el nostre paisatge i la seva diversitat, per poder-te oferir productes amb un valor nutricional més alt, … i per preservar el futur dels nostres fills i filles.

 

L’equip de Planeses Agricultura Regenerativa

Segell de Qualitat Agroalimentària Girona Excel·lent

Presentació del manual del sistema Polyfarming: dissenya i implementa el teu propi model agroalimentari regeneratiu

Sigues el primer a comentar “Sobirania alimentària”

(no es compartirà)